A héten dönthet Amerika a szíriai felkelők felfegyverzéséről

2013.06.10 21:00

Az amerikai kormány már a héten dönthet a szíriai felkelők felfegyverzéséről, és esetleg arról, hogy olyan katonai eszközöket vezényel a térségbe, amelyekkel kikényszeríthető a repüléstilalom a szíriai légtérben – közölték az AP-vel nevük elhallgatását kérő tisztségviselők.


A szíriai kormányerők valószínűleg a felkelők kezén lévő Homsz város ostromára készülnek, amely, ha sikeres lesz, el fogja vágni a felkelők útját az ország déli részétől, viszont a Bassár el-Asszad szíriai elnökhöz hű erőknek szabad útjuk lesz a Földközi-tengerhez. A Hezbollah libanoni síita szervezetnek, Asszad szövetségesének már körülbelül 5000 harcosa van az országban. Segítségükkel foglalta el a hadsereg a felkelőktől a libanoni határhoz közeli Kuszeir várost.

A felkelők már korábban figyelmeztették Washingtont, hogy jóvátehetetlen veszteségeket szenvedhetnek el, illetve akár meg is semmisülhetnek, ha nem kapnak nagyobb támogatást.

John Kerry amerikai külügyminiszter elhalasztotta hétfőre tervezett újabb közel-keleti útját, hogy részt vehessen a szíriai felkelők felfegyverzéséről szóló fehér házi megbeszéléseken - mondták az AP forrásai.

Más amerikai források azt mondták: Obama már közelebb van ahhoz az állásponthoz, hogy az Egyesült Államok felfegyverezze a mérsékeltebb felkelőket. Washingtonban már többször beszéltek erről az elmúlt hónapokban, de attól tartottak, hogy a szállítandó fegyverek az al-Kaidával szövetséges csoportokhoz kerülnek végül.

MTI / hvg.hu